Connect with us

Semasa

Tak Jadi Tutup, Harga Utusan Naik 50 Sen

Syukur akhirnya staf Utusan Melayu (Malaysia) Berhad boleh menarik nafas lega, apabila pihak pengurusan syarikat penerbitan itu mengesahkan operasi syarikat tidak akan ditutup, lapor Bernama.

Datuk Abdul Aziz Sheikh Fadzir selaku Pengerusi Eksekutif syarikat berkata dakwaan penutupan syarikat yang mengeluarkan akhbar Utusan Malaysia dan Kosmo itu adalah tidak benar.

Menurutnya, Utusan tiada pilihan lain pada ketika itu, namun usianya yang sudah menjangkau 80 tahun menjadi nadi akhbar berbahasa Melayu.

“Kita tidak ada pilihan, kerana pilihan mudah ialah tutup, tetapi Utusan Malaysia sudah 80 tahun, Utusan yang cetuskan pelbagai kejayaan dalam negara kita. Kita (Utusan) menentang Malayan Union, Utusanlah pencetus kemerdekaan, kerana Utusanlah Bahasa Malaysia jadi bahasa utama.

Tambahnya lagi, kalau diikutkan kos operasi, Utusan sudah ditutup 10 tahun lepas lagi.

“Kalau ikut operasi sepatutnya 10 tahun dahulu Utusan sudah tiada. Kalau mahu persoal tentang rugi, Utusan mengalami kerugian sejak 2010 lagi, cuma ketika itu masih ada subsidi daripada kerajaan,” katanya pada sidang media.

Bagi isu gaji tertunggak pekerja dan bekas pekerja yang mengambil Skim Pemisahan Sukarela (VSS) sebanyak RM2,000 Abdul Aziz memaklumkan pihaknya akan membayar selewat-lewatnya malam ini.

Walau bagaimanapun tiada tarikh tetap mengenai penyelesaian tunggakan gaji dan bayaran VSS tersebut.

Rentetan daripada kemelut ini, bagi membantu memulihkan keadaan kewangan syarikat itu, Abdul Aziz berkata pihaknya terpaksa menaikkan harga jualan akhbar Utusan Malaysia dan Kosmo sebanyak 50 sen senaskah.

Kenaikan semua harga akhbar akan bermula pada hari Jumaat ini.

Harga semasa akhbar Utusan Malaysia ketika ini adalah RM1.50 manakala Kosmo pula RM1.

Abdul Aziz turut menyeru kepada orang ramai yang mengambil berat mengenai nasib yang menimpa syarikat itu, agar membantu dengan membeli akhbar yang diterbitkan, dan mengalu-alukan lebih banyak pelabur ke syarikat tersebut.

Continue Reading

Copyright © 2022 RakyatNow Media.