Connect with us

Semasa

Simpati Dengan Bencana Banjir di Malaysia & Filipina, CEO Apple Mahu Beri Sumbangan

Bencana banjir yang sedang melanda Malaysia turut mendapat perhatian negara-negara luar. Mana tidaknya, berita-berita berkenaan situasi semasa dalam negara menjadi topik perbualan di media sosial sejak beberapa hari ini kerana dilihat sangat membimbangkan.

Menerusi Astro Awani, Ketua Pengarah Jabatan Mateorologi, hujan lebat yang berlaku sejak kebelakangan ini berpunca daripada tropical depression yang terbentuk di Laut China Selatan.

Fenomena hujan berterusan di Malaysia merupakan ‘tempias’ dari badai Taufan Rai yang melanda Filipina.

Jadi, bencana yang terjadi di Filipina dan banjir di Malaysia kali ini cukup mendatangkan kesan yang mendalam apabila banyak keluarga yang kehilangan harta benda, tempat tinggal dan sebilangan ahli keluarga.

Dapat dilihat sejak kebelangan ini ramai yang tampil memberikan bantuan kepada mangsa-mangsa bencana terutamanya di Malaysia.

Oleh itu, K Cetua Eksekutif (CEO) Apple Inc, Tim Cook turut menzahirkan rasa simpati dan berhasrat mahu menghulurkan bantuan kepada Filipina dan Malaysia setelah melihat kemusnahan yang berlaku akibat bencana ini.

Perkara tersebut di muat naik ke akaun Twitter rasmi miliknya dan mendapat perhatian ramai.

“Taufan Rai telah mengakibatkan kemusnahan yang bukan sedikit di Filipina dan Malaysia. Banyak keluarga yang kehilangan terlalu banyak. Apple akan menyumbang bagi meringankan beban, membaik pulih dan berusaha untuk membantu pembangunan jangka panjang,” tulis Cook.

Perkara tersebut telah mendapat respon yang baik dari warganet terutamanya rakyat Malaysia. Ramai yang telah singgah ke ruangan komen CEO Apple itu dan mengucapkan terima kasih atas keprihatinannya.

Untuk makluman, beberapa syarikat besar terutamanya di Malaysia telah tampil memberikan bantuan untuk mangsa-mangsa banjir. Antara yang menjadi perbualan ramai adalah Mydin, Petronas, Decathlon dan banyak lagi.

Continue Reading

Copyright © 2022 RakyatNow Media.